Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Oază ortodoxă românească în inima Vienei

Oază ortodoxă românească în inima Vienei

La Viena a început contrucția unei biserici românești. Aceastǎ oazǎ româneascǎ din inima capitalei austriece a fost sfinţitǎ în data de 17 septembrie 2017 de cǎtre Pǎrintele Mitropolit Serafim, în prezenţa oficialitǎţilor oraşului şi a credincioşilor români. Slujba Sf. Liturghii şi a punerii pietrei de temelie a fost săvârșită pe acel loc.

Sâmbǎtǎ 16 septembrie, de la ora 17:00, a avut loc un simpozion dedicat acestui moment, organizat împreunǎ cu Institutul PRO ORIENTE și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în cadrul căruia, în faţa autoritǎţilor vieneze şi a invitaţilor austrieci şi români, a fost făcută o scurtǎ prezentare a proiectului. Prezentarea a fost urmată o conferinţǎ despre picturile exterioare ale Mǎnǎstirilor din Bucovina, cu titlul „Mǎnǎstirea Voroneţ – mǎrturie şi simbol pentru bisericile cu picturǎ exterioarǎ din Bucovina’’ susţinutǎ de cǎtre Preacuvioasa Maicǎ Dr. Gabriela Platon din obştea Mǎnǎstirii Voroneţ.

Muzica bizantinǎ specificǎ tradiţiei ortodoxe a fost adusă în fața celor prezenți de Corul Tronos al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, condus de cǎtre Preacucernicul Pǎrinte Arhidiacon Mihail Bucǎ.

Pr. Emanuel-Stefan Nuţu a transmis un cuvânt de mulțumire domnului Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH pentru implicarea în acest eveniment : „Doresc să vă aduc cuvânt de mulțumire și gând de recunoștința pentru ajutorul dat în organizarea evenimentelor prilejuite de sfințirea locului și punerea pietrei de temelie pentru noua biserică românească din Viena. Atenția și ajutorul dumneavoastră arată grija pe care o aveți față de păstrarea valorilor spirituale și tradiționale ale românilor din afara granițelor țării.”