Acasă / Evenimente / Ministerul Culturii din Republica Moldova și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” de la București, proiecte comune

Ministerul Culturii din Republica Moldova și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” de la București, proiecte comune

Cu aprobarea ministrului pentru românii de pretutindeni, doamna Andreea Păstîrnac, directorul adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, domnul Nicolae Brînzea a efectuat o vizită de lucru la Chișinău în perioada 8 – 11 martie.

În acest context, un contract de parteneriat a fost semnat vineri, 10 martie, între Ministerul Culturii din Republica Moldova și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni de la București, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru românii de pretutindeni, cu privire la desfășurarea în perioada 30 august – 3 septembrie a celei de-a II-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău. Documentul a fost semnat de ministrul Culturii Monica Babuc, și directorul general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi, Nicolae Brînzea.

În baza parteneriatului semnat, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va sprijini desfășurarea Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, ediția 2017, alături de Asociația Editorilor din România, Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău este un eveniment cultural ce reunește anual edituri, distribuitori de carte, papetărie, birotică și muzică, instituții și asociații de cultură și contribuie la promovarea culturii române, prin favorizarea accesului la o bogată ofertă editorială.

Totodată, la întrevederea dintre ministrul Culturii Monica Babuc și directorul general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Nicolae Brînzea, au fost trecute în revistă și alte proiecte care vor fi realizate anul acesta în parteneriat. Astfel, în perioada 27-28 aprilie, la Chișinău va avea loc Conferința „Patrimoniul cultural românesc: probleme de management, restaurare și punere în valoare”. Evenimentul are drept obiectiv crearea unui cadru de discuții între specialiștii din domeniul culturii și cel al protejării patrimoniului din România și din teritoriile din jurul granițelor țării, reprezentative pentru comunitățile românești.

În luna septembrie se va desfășura Conferința „Romanitate. Românitate. Latinitate”, eveniment organizat în colaborare cu Centrul de Studii Interdisciplinare Chișinău-Oradea. Tot în această perioadă, vor fi organizate, în România, vizite de studii pentru bibliotecari, meșteri populari, precum și pentru studenții care studiază istoria și arhitectura.

De asemenea, în perioada 3 – 5 octombrie, la Chișinău urmează să se desfășoare Festivalul de romanțe românești „Crizantema de argint”. Evenimentul va avea loc incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

acord-pregătirea Festivalului Crizantema de Argint