Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / „Limba română mai aproape de casă”- seminar cu tematică educațională organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

„Limba română mai aproape de casă”- seminar cu tematică educațională organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) are deosebita plăcere să vă reamintească faptul că, începând cu anul 2015, Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătorește în fiecare an, în ultima duminică din luna mai, potrivit modificărilor aduse la Legea 299/2007. Anul acesta, Ziua Românilor de Pretutindeni va fi sărbătorită pe 28 mai.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, prin atribuţiile şi obiectivele pe care şi le-a asumat la nivel instituțional, propune un concept de marcare a Zilei Românilor de Pretutindeni. În 2017, evenimentul va fi dedicat componentei educaționale şi se va concentra pe importanţa limbii române, ca element esențial în păstrarea şi afirmarea identității etnice și lingvistice a românilor din afara granițelor.

Ce se întâmplă pe 28 mai? 

Seminar cu tematică educaţională

MRP îşi propune să organizeze un seminar care se va derula sub forma unei dezbateri cu privire la importanţa educaţiei în limba română şi demersurile necesare în vederea păstrării şi afirmării identităţii lingvistice a românilor din afara graniţelor.

  • Dată și loc28 mai 2017, în intervalul orar 10.00 – 12.00, sala „Aula Magna”, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti.
  • Tema seminarului: Evenimentul se va axa, în general, pe importanţa educaţiei în limba română şi eforturile în vederea păstrării şi afirmării identităţii lingvistice.
  • Motto-ul seminarului este : „Limba română mai aproape de casă”.

Campania de presă şi „maratonul internațional al interviurilor

În ceea ce privește componenta media, MRP realizeză o campanie de creştere a vizibilităţii Zilei Românilor de Pretutindeni, prin promovarea activităţilor educaţionale în limba română, atât la nivelul opiniei publice din România, cât şi la nivel internaţional.

MRP încurajează asociaţiile reprezentative ale românilor din străinătate, reprezentanții şcolilor duminicale, coordonate de asociaţiile sau bisericile româneşti, profesorii de la cursurile susţinute de asociaţiile reprezentative din teritoriu, cât şi cele organizate prin intermediul Institutului Limbii Române,  realizeze diverse materiale foto, audio şi/sau video, prin care să expună activitatea lor în domeniul predării limbii române în afara granițelor, și să le trimită către MRP pentru a le promova pe platformele proprii, dar și prin partenerii  media. Toți cei interesați, pot trimite materialele lor pe adresa: cabinet.ministru@mprp.gov.ro.

De asemenea, MRP invită toți românii, oriunde s-ar afla ei, să ia parte la campania online derulată pe pagina de Facebook a ministerului prin #ZRP cu tag @mprpromania. Mai exact, toți cei care își doresc să participe nu trebuie decât să realizeze o fotografie cu tematica „Limba română mai aproape de casă”, să încarce poza pe platforma de socializare și să eticheteze MRP-ul și evenimentul ZRP în fotografie.MRP își dorește ca la acest maraton al postărilor să ia parte români de pe toate continentele.

Prin aceste evenimente, MRP urmăreşte să aducă în prim plan excelenţa şi rezultatele deosebite ale membrilor comunităţilor româneşti, ca vectori importanţi în promovarea imaginii României în lume şi ambasadori ai valorilor româneşti în afara graniţelor.