Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / IEH a lansat filmul documentar „Românii din Timoc la 100 de ani de la Marea Unire”, realizat de Timoc Press

IEH a lansat filmul documentar „Românii din Timoc la 100 de ani de la Marea Unire”, realizat de Timoc Press

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu  Comitetul pentru Drepturile  Omului Negotin (Odbor Za Ljudska Prava Negotin), prin Timoc Press, a realizat un film documentar despre românii din Timocul sârbesc, în contextul Centenarului Marii Uniri.

Filmul documentar, care descrie specificul comunităţii de români din Serbia de Răsărit, oferă o serie de explicaţii în legătură cu particularităţile acestei comunităţi. Conştientizarea unei continuităţi a memoriei istorice, comune tuturor românilor este un alt element vizat de proiect

Comunitatea de români/vlahi din Timoc luptă neîncetat pentru a-şi păstra identitatea şi tradiţiile. Populaţia de circa 300 000 de persoane, vorbitoare de limba română din estul Serbiei nu are, de mai bine de 200 de ani, învăţământ, presă sau servicii bisericeşti în limba maternă.

 Proiectul se încadrează în Planul de activități pentru anul 2018 al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni – Program strategic – Spațiul cultural comun românesc – Centenar Marea Unire 1918 – 2018.

 

Filmul poate fi vizualizat aici.