Acasă / MRP / Gala „100 pentru Centenar” a ajuns la Roma

Gala „100 pentru Centenar” a ajuns la Roma

Într-o atmosferă încărcată de emoție, în prezența unei audiențe numeroase, pe acorduri de muzică românească, au fost celebrate, alături de români şi italieni, frumusețea, diversitatea şi aportul cultural al identității româneşti din afara granițelor. Gala „100 pentru Centenar”, organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), în parteneriat cu Ambasada României la Roma, a avut loc la sediul Accademia di Romania şi a reunit oameni deosebiți, români cu o activitate frumoasă în domenii precum : medicină, arte plastice, învățământ, cercetare, cultură şi spiritualitate.

„Astăzi, am oferit distincții simbolice unor oameni care aduc cinste României prin tot ceea ce fac. Activitatea lor este un motiv de mândrie atât pentru românii din ţară, cât şi pentru cei din Italia, care simt şi văd aprecierea pe care țara noastră o acordă românilor de pe toate meridianele. Trăim un moment istoric – 100 de ani de la Marea Unire, 100 de ani pe care îi marcăm cu 100 de români frumoşi care fac diferența oriunde trăiesc şi care îşi iubesc cultura şi identitatea. În acest An Centenar avem aşadar încă 100 de motive de mândrie. Felicitări premianților, mult succes în continuarea activităților şi mulțumiri tuturor românilor de peste hotare pentru contribuția adusă în promovarea identității româneşti”, a subliniat ministrul pentru romanii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

La eveniment alături de ministrul român au fost prezenti reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Italia, membri ai clerului român, reprezentanți ai mass-media în limba română, Excelența sa, George Bologan, Ambasadorul României la Roma, precum şi reprezentanți ai autorităților locale şi ai mediului cultural din Roma.

Gala a adus la un loc români din Novara, Catone Monte Porzio, Milano, Gran Sasso, Toscana, Padova şi Roma,care au primit distincții simbolice din partea Guvernului României pentru activitatea lor şi în semn de recunoştință pentru plus valoarea adusă țării.

LISTA COMPLETĂ A PREMIANȚILOR & BIOGRAFIA LOR poate fi accesată aici :GALA – PREMIANTI – ROMA

Evenimentul s-a bucurat de prezența Orchestrei Naționale „Valahia” condusă de dirijorul Marius Zorilă, cu participarea solistei Lavinia Goşte. Aceştia au încântat audiența cu melodii din folclorul tradițional românesc, aducând prin interpretarea lor românii mai aproape de ce înseamnă cu adevărat România.

Proiectul MRP „100 pentru Centenar” continuă în Marea Britanie, Grecia, Spania, Germania, Franța, Israel si SUA.

Notă:

Orchestra Națională „Valahia” apartine Asociatiei Culturale Creart, care isi derulează activitatea sub îndrumarea Primariei Generale a Municipiul Bucuresti.