Acasă / Proiecte / Cercetare Științifică / Fila lunii ianuarie a „Calendarului IEH 2018” al evenimentelor care au generat momentul Marii Uniri din 1918

Fila lunii ianuarie a „Calendarului IEH 2018” al evenimentelor care au generat momentul Marii Uniri din 1918

Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni a elaborat și lansat Calendarul IEH 2018. Acesta este dedicat Centenarului Marii Uniri și face un arc peste timp, punând în evidență evenimentele care au generat momentul întregirii neamului. 

Începând cu 1991, în fiecare an, la data de 1 decembrie românii sărbătoresc Ziua Naţională. Acest moment aminteşte de lupta dusă în trecut pentru întregirea ţării. În anul 1918 s-a scris o pagină importantă din istoria poporului român.

Fila lunii ianuarie 2018 a calendarului Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni marchează momentul în care Sfatul Țării a chemat în data de 13 ianuarie 1918  Armata română în Basarabia pentru a pune capăt jafurilor și violurilor. Acest lucru a fost determinat de anarhia și violența trupelor rusești, în contextul prăbușirii Imperiului Țarist. Pe 26 ianuarie 1918, Divizia I Cavalerie românească pătrunde în Chișinău, iar trupele rusești sunt nevoite să părăsească Basarabia.

Calendarul IEH se înscrie în cadrul programului strategic al Institutului “ Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni dedicat anului 2018: “ Spațiul cultural comun românesc- Centenar Marea Unire  1918-2018“.

Foto: Ediţie specială a ziarului Ardealul, “Oştile româneşti intră în Chişinau”, 13 ianuarie 1918

Sursa: Muzeul Național de Istorie a României