Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Evenimente cu prilejul aniversării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Evenimente cu prilejul aniversării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara, Institutul " Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe, în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare şi Integrare Prut, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi Institutul Cultural Român derulează o serie de activităţi care au drept scop promovarea în ţară şi în Republica Moldova a valorilor culturale naţionale prin intermediul unor momente artistice, în perioada 26 martie – 3 aprilie 2016.

În data de 26 martie 2016 , începând cu ora 19,00 , la Arenele Romane din Bucuresti, trupele Alternosfera, Alexandrina& Band şi Gândul Mâţei susţin un concert care oferă tinerilor ocazia să asculte muzică românească într-o zi cu încărcătură istorică aparte. Concertul este organizat în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare şi Integrare Prut şi Institutul Cultural Român.

Duminică, 27 Martie 2016, la Mănăstirea Cernica va avea loc o slujbă de pomenire in cinstea membrilor Sfatului Ţării, printre care se numără şi Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu care au luptat pentru propăşirea valorilor neamului românesc. Comemorarea va fi urmată de o horă a Unirii în Piața Unirii, începând cu ora 14:30.

Luni, 28 Martie 2016, începând cu ora 18:00, La Muzeul Ţăranului Român va avea loc o proiecţie de film a regizorului basarabean Victor Istrate. Evenimentul va fi urmat de o şezătoare care are drept scop reamintirea tradițiile străbunilor prin dans, muzică și povestiri.

În data de 2 aprilie 2016, concertul PRUT FEST va avea loc la Chişinău, în Hala 2 Moldova Film.

Acţiunile se adresează românilor de pe ambele maluri ale Prutului, în special tinerei generaţii.