Acasă / Evenimente / Eveniment IEH: Elevi și profesori români din Vidin în excursie în Țara Mamă

Eveniment IEH: Elevi și profesori români din Vidin în excursie în Țara Mamă

Cei 84 de elevi şi profesori români de la şcolile şi liceele din regiunea Vidin care au vizitat România pentru două zile în regiunea Olteniei, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, au plecat în Bulgaria profund impresionaţi.

La Muzeul de Artă al Craiovei au putut admira colecţiile de icoane şi grafică românească, dar au fost uimiţi de colecţia impresionantă de pictură ( Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Theodor Aman, Constantin Lecca) şi de cele şapte sculpturi de Constantin Brâncuşi expuse aici.

Muzeul Olteniei (cu cele trei sectii: Stiintele Naturii, Istorie şi Arheologie, Etnografie) a captivat total atenţia elevilor si profesorilor prin exponatele deosebite.

Duminică, la Târgu-Jiu, au admirat în prima parte a zilei sculpturile lui Constantin Brâncuşi expuse în parcul oraşului ( Masa Tăcerii, Poarta sărutului, Coloana Infinitului), după-amiază urmând vizita la Mânăstirea Tismana şi întoarcerea la Vidin.

„Au fost impresionaţi! Atât copiii, cât şi persoanele mai în vârstă. La Muzeul Olteniei le-a placut tot, dar Planetariul cel mai mult. La Muzeul de Arta şi-au adus aminte de ceea ce le-am predat la cursul de Civilizaţie şi Cultură Românească când au vazut picturile lui Grigorescu. Iar acum erau lângă ele, nu le vedeau în fotografii. La Târgu Jiu şi-au amintit de biografia lui Constantin Brâncuşi, aşa cum au învăţat la clasele pilot de limba română, susţinute prin intermediul Ministerului Românilor de Pretutindeni. Dorim să mulţumim foarte mult Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.”- Lucica Gheorghiev, profesor.

Institutul ,,Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a desfăşurat în perioada 27-28 octombrie 2018 proiectul „Drumeț în țara mea”. Proiectul a vizat elevii din şcolile şi liceele din regiunea Vidin, Bulgaria, si are drept scop facilitarea cunoașterii istoriei naționale de către tinerii etnici români, în vederea recuperării memoriei istorice și a conștientizării apartenenței la neamul românesc.

Proiectul ,,Drumeț în țara mea” a început în anul 2016 și se desfășoară anual, în parteneriat cu Asociaţia „Ave” Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria.

Proiectul se înscrie în programul ,,Spațiul spiritual identitar românesc comun”, program ce vizează susținerea educației, civilizației și spiritualității românești în afara granițelor țării și preponderent în comunitățile istorice din jurul granițelor, ce face parte din Planul de activități pentru anul 2018 al IEH, aprobat de Ministerul Românilor de Pretutindeni.