Acasă / Conducere / Eugen Tiberiu Popescu, Director general al IEH

Eugen Tiberiu Popescu, Director general al IEH

Eugen Tiberiu Popescu a fost numit în funcţia de director general Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni în data de 9 februarie 2016.

Vine din societatea civilă, ocupând, anterior, funcția de director general în cadrul Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni, unde a coordonat Agenția de presă pentru românii de pretutindeni, Romanian Global News și Centrul Român de Studii și Strategii.

Este expert în problematica comunităților/minorităților românești din afara frontierelor și pe spațiul basarabean, experiență dobândită atât în mediul guvernamental cât și în zona societății civile. A militat pentru drepturile românilor din afara frontierelor țării organizând conferințe, work-shop-uri și dezbateri, acordând asistență organizațiilor acestora pentru a aduce în atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale problemele cu care se confruntă comunităţile de români de pretutindeni, precum şi de a identifica soluţii viabile pentru îmbunătăţirea situaţiei lor.

De aproape 20 de ani este implicat în nenumărate proiecte care vizează păstrarea limbii, culturii și identității românești în cadrul comunităților istorice din afara României, dar și din diaspora.

Consilier pentru relații internaționale și problematica românilor de pretutindeni în Cancelaria Primului ministru, a făcut parte din echipa care a înființat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în cadrul Guvernului României și Centrul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.

În perioada 2001-2003, a coordonat, în calitate de director general, Direcţia Generală de Strategii și Programe în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din Ministerul Informaţiilor Publice.

A activat în perioada 2004 –2005, în calitate de director, la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din Cancelaria Primului Ministru și a coordonat Direcția de Strategii, Programe, Comunicare şi Relaţii Publice.

În anul 2005, în calitate de director a condus Direcţia de Strategii, Programe, Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabil cu elaborarea de strategii şi programe în domeniu, coordonarea relaţiilor cu presa şi cu celelalte instituţii partenere, evaluarea şi monitorizarea activităţilor DRP din ţară şi străinătate, comunicare şi relaţii publice.

În 2016 a fost consilier al Ministrului delegat pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Predă cursul “Românii de pretutindeni” la Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".

A urmat cursurile de Relații internaționale și Programul de perfecționare în domeniul relațiilor internaționale la Institutul Diplomatic Român și a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".

Este licențiat în kinetoterapie în cadrul Universității Oradea, Facultatea de Educație Fizică și Sport.

A absolvit cursurile Alternative Medicine College of Canada, obținând diploma în medicină alternativă, homeopatie, naturopatie, acupunctură, fitoterapie și nutriție.

În calitate de jurnalist, a fost membru fondator al Asociației Ziariștilor Români (AZR) și al Nord American Romanian Press Association (NARPA).

Este membru senior al Ligii Studenților și al Asociației "21 Decembrie 1989".

Cunoaște limba franceză și limba engleză. 

Adeverinta CNSAS Popescu Eugen Tiberiu