Acasă / Evenimente / Evenimente din Comunităţi / Elevii și profesorii români din regiunea transnistreană au plecat din țară cu inimile încărcate de emoții și amintiri frumoase

Elevii și profesorii români din regiunea transnistreană au plecat din țară cu inimile încărcate de emoții și amintiri frumoase

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a derulat proiectul Excursie tematică pentru elevii și profesorii români din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, la Piatra Neamț și Târgu Neamț,  în perioada 25-26  iunie 2019.

Pe parcursul a două zile, cei 40 de elevi și profesori din cele opt instituții de învățământ românești  din stânga Nistrului au vizitat Curtea Domnească a domnitorului Ștefan cel Mare, cu Biserica Domnească „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Turnul lui Ștefan Cel mare, și s-au bucurat de spectaculoasa priveliște a orașului Piatra Neamț de la înălțime, din telegondolă. În a doua zi de excursie, aceștia admirat Cetatea Neamț și au mers pe urmele lui  Ion Creangă,  în vizita de la Casa memorială „Ion Creangă” din Humulești. De asemenea, aceștia au vizitat și centrul orașului Târgu Neamț.

Excursia a reprezentat pentru doamna profesor de limbă engleză din Liceul Teoretic „Lucian Blaga" din Tiraspol „O frumoasă ocazie să vedem acest orășel pitoresc, să vedem locuri frumoase, interesante, să gustăm și noi din istoria neamului, să fim alături de voi pentru că suntem români de pretutindeni și pentru că atunci când vom fi împreună, vom fi puternici".

În regiunea transnistreană funcționează opt școli și licee românești, aflate potrivit legislației în administrarea autorităților de la Chișinău, dar de facto sub cea a separatiștilor de la Tiraspol, iar elevii și profesorii sunt ţinte constante ale provocărilor şi hărţuirilor din partea autorităţilor separatiste din regiunea transnistreană, prin diverse modalităţi.

Acțiunea și-a propus facilitarea cunoașterii României, prin contactul cu elemente de istorie, cultură și spiritualitate românească, inclusiv prin intermediul vizitării unor obiective cultural-istorice și spirituale relevante.

Proiectul se încadrează în Programul de Educație Apostol Mărgărit”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.