Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / “Drumeţ în ţara mea” – excursii tematice pentru copiii etnici români din regiunea Vidin, Bulgaria, proiect al IEH

“Drumeţ în ţara mea” – excursii tematice pentru copiii etnici români din regiunea Vidin, Bulgaria, proiect al IEH

Peste 40 de copii etnici români din Regiunea Vidin, Bulgaria împreună cu însoţitorii legali, au vizitat zilele acestea Muzeul Olteniei şi  Muzeul de Etnografie din Craiova, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii de la Targu Jiu, Mănăstirea din Tismana, Mănăstirea Sf.Ana din Orşova si oraşul Drobeta Turnu Severin.

Prezenţi pentru prima oară în Ţara mamă, copiii români din Bulgaria au rămas încântaţi de ceea ce au văzut, mai ales de vestigiile istorice şi arheologice de la muzeu şi de expoziţiile de icoane de la mănăstiri. Cei câţiva părinţi si bunici, care îi însoțeau pe copii, au privit cu nostalgie şi încântare costumele populare de la Muzeul de Etnografie din Craiova şi au remarcat asemănarea cu portul lor popular. „Aceasta a fost o excursie pe care o vom ţine minte toata viaţa” au declarat la unison copii, parinţi şi bunici.

Această excursie tematică la obiective din România, face parte din proiectul “Drumeţ în ţara mea”, derulat de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi “ pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Asociaţia “Ave” Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria.

Proiectul se bucură de parteneriatul cu Consiliul Judeţean Dolj, instituţie care a fost alături de iniţiatorii proiectului şi a făcut posibilă realizarea acestuia.

În perioada 1-30 aprilie 2016, în proiectul “Drumeţ în ţara mea”  vor participa peste 160 de copii din comunităţile româneşti din Regiunea Vidin, care vor fi însoţiţi fiecare de către un reprezentant legal. 

Proiectul aduce în faţa elevilor români din Regiunea Vidin  aspecte din viaţa românilor din istorie până în contemporaneitate, stiluri arhitecturale româneşti şi portrete ale unor personalităţi marcante româneşti, fiind dedicat înţelegerii, folosirii şi păstrării moştenirii istorice şi culturale a poporului român.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă conştientizarea importanţei cunoaşterii istoriei poporului român de către tânăra generaţie, precum şi însuşirea  valorilor patrimoniului istoric şi cultural, pentru asigurarea continuităţii tradiţiilor moştenite şi pentru  menţinerea identităţii naţionale.

Prin acest proiect se intenţionează ca la sfârşitul acţiunilor să crească gradul de informare şi de asumare a tinerilor români din Bulgaria cu privire la istoria, cultura si civilizatia poporului român, din care şi ei sunt parte.

“Drumeţ în ţara mea” este un proiect ce serveşte  misiunii şi obiectivelor IEH, răspunzând politicilor şi nevoilor europene şi naţionale de construcţie a unei generaţii educate, esenţială pentru o dezvoltare durabilă şi pentru conservarea şi promovarea identităţii culturale, etnice,  lingvistice şi spirituale.