Acasă / Proiecte / Cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească în Serbia

Cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească în Serbia

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (IEH) împreună cu Asociaţia Unlimited Connections organizează primele cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească, la Zajecar, pe Valea Timocului, Serbia.

Cursurile au debutat pe data de 7 septembrie a.c. şi se vor derula pe o perioadă de 4 luni, până în luna decembrie. Acestea se desfăşoară în sistem de şcoală de weekend şi sunt asigurate de profesori metodişti şi formatori, colaboratori ai IEH, împreună cu specialişti ai Asociaţiei. Cursurile sunt dedicate copiilor români din Zajecar cu vârste cuprinse între 8 şi 19 ani. În cadrul acestui proiect sunt înscrişi până în prezent 40 de elevi. 

Acest program este parte componentă a proiectului de deschidere de biblioteci de carte românească şi de şcoli de weekend cu predare în limba română în comunităţile istorice româneşti din afara teritoriului României. Programul este finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni are ca scop sprijinirea învăţământului în limba română în afara graniţelor ţării prin promovarea limbii române, a culturii şi a tradiţiilor în rândul comunităţilor româneşti. Prioritatea Institutului este aceea de a sprijini românii de pretutindeni, în vederea păstrării identităţii etnice, culturale şi lingvistice. Activităţile Institutului sunt orientate în direcţii multiple pentru asigurarea cadrului necesar pentru însuşirea limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti în comunităţile româneşti din vecinătatea României.