Acasă / Proiecte / Continuarea „Basmului românesc” de către elevii Școlilor de Limbã, Culturã și Civilizație Românească din Puglia, Italia

Continuarea „Basmului românesc” de către elevii Școlilor de Limbã, Culturã și Civilizație Românească din Puglia, Italia

Cea de-a doua ediție a „Basmului românesc", proiect al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, în care copii români din lumea întreagă scriu împreună o poveste, a poposit și la Școlilor de Limbã, Culturã și Civilizație Românească din Puglia, Italia.

Auzind răspunsul lui Histor, fata din poieniță, care nu era altcineva decât hidoasa Tirania, prinse înfățișarea celei mai îngrozitoare creaturi, care încerca acum să se răzbune. Glasul său cristalin de până mai înainte devenise deodată un adevărat gâjâit, cu inflexiuni șuierătoare. Mirosul de flori de câmp din părul ei, se schimbă ca prin farmec în mirosul respingător al morții, care sălășluia doar în ascunzișuri subterane. Histor încercă din toate puterile să lupte împotriva înspăimântătoarei apariții, numai că mâinile și picioarele acestuia deveniseră prizonierele unei ciudate amorțeli, care îi paraliza întreaga făptură. Fu trezit de nechezatul propriului cal, care prinse a vorbi omenește: „Stăpâne, stăpâne, soarele apune, iar vraja cea rea pe tine-a cădea!” Având puteri nebănuite, calul știa că Tirania nu-l va putea învinge în somn, pe stăpânul său, decât odată cu apusul soarelui. Vrăjitoarea cea hâdă, cu ochii ei albi ieșiți din orbite, orbecăia la hotarele dintre cele două lumi, încercând, prin înșelăciuni și vrăjitorii, să ademenească sufletele omenești de partea sa. Ei, dar nici Sf. Miercuri nu stătea cu mâinile în sân și înțeleaptă cum o știm, avea tot timpul un plan de rezervă. Eroul nostru, încă tulburat de visul său,  purcese la drum fără să știe că purta pe pălărie un cosaș de pripas, din cale-afară de poznaș.

 Cosașul… "

Elevii care au conceput fragmentul sunt Radu Andreea și Radu Silviu de la Scuola 3° CD “Roncalli” Altamura, Cazacu Mario, Constantin Denis, Iancu Andreea și Manea Maria de la C.D. Statale „G. Caiati” Bitonto, Popan Mihaela,  Popan Silvia și Vișan Antonello de la I.C. „Perotti-Ruffo” Cassano delle Murge, Văduvescu Ionica Denisa, Gâtlan Paulică și Gheorghiță Andreea de la I.C. „G. Calò” Ginosa, din Puglia, Italia.

Ştafeta merge mai departe la  Școala CEIP Santa Agueda, Benicasim, Castellón, SPANIA pentru a continua basmul.

Mulţumim elevilor români din Puglia, Italia!