Acasă / Proiecte / Continuarea „Basmului românesc” de către elevii care urmează cursurile Institutului de Limba Română din Lombardia, Italia

Continuarea „Basmului românesc” de către elevii care urmează cursurile Institutului de Limba Română din Lombardia, Italia

Cea de-a doua ediție a „Basmului românesc", proiect al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, în care copii români din lumea întreagă scriu împreună o poveste, a poposit și la elevii care urmează cursurile Institutului de Limba Română din Lombardia, Italia.

‘’…şi-şi zise în sinea lui: 

  • Incotro s-o apuc?

Scărpinându-se pe frunte, încă buimac de dispariţia creaturii, privea în gol la ceea ce i se deschidea în faţa ochilor obosiţi. La stânga vedea un drumeag inundat de pâraie tulburi, care coborau dinspre nişte munţi înecati în ceaţă; la dreapta vedea un drum netezit, peste care se abăteau razele zglobii ale unui soare roşiatic. Drumul cel luminat îl poftea parcă într-acolo, dar voinicul fixa cu privirea pâraiele. Da, tocmai pâraiele…

 Deodată tresări: îi sunau obsedant în minte cuvintele repetate de cosaşul dispărut.  Se lumină la faţa-i mângâiată de un vânt hoinar , de parcă ar fi descusut o taină:

  • Nu cred că, după atâtea capcane şi obstacole, drumul acesta frumos să fie cel potrivit pentru unul ca mine, care şi-a câştigat mereu prin sacrificiu orice clipă a vieţii., se încuraja tânărul.

Astfel, a devenit o adevarată provocare pentru el şi a hotărât să urmeze drumul printre şiroaiele de apă care, de la gleznă, îi ajungeau la genunchi, apoi din ce în ce mai sus, până la piept. Aşa a ajuns într-o prăpastie care părea fără de început şi fără de sfârşit. Si-a ridicat ochii spre cer, spunând cu vocea-i tremurândă:

  • Cred că aici mi-am găsit sfârşitul. Măcar de-aş putea să ajung viu la palatul păzit de cele trei fiare, ca să le şuier printre dinţi că-n urma mea vor veni alţii şi alţii şi că, până la urmă, vor ajunge la Turnul cel Negru, iar vraja Tiraniei se va stinge, cu ajutorul celor trei fiice ale împăratului meu..

Stergându-şi faţa plină de noroi, vede printre apele ameninţătoare………..’’

Ştafeta merge mai departe la elevii care urmează cursurile Institutului de Limba Română din Sicilia, Italia pentru a continua basmul.

Mulţumim elevilor români din Lombardia, Italia!