Acasă / Fără categorie / Continuarea „Basmului românesc” de către elevii români, care urmează cursurile Institutului de Limba Română din Pedro del Pinatar, Regiunea Murcia, Spania

Continuarea „Basmului românesc” de către elevii români, care urmează cursurile Institutului de Limba Română din Pedro del Pinatar, Regiunea Murcia, Spania

Cea de-a doua ediție a „Basmului românesc", proiect al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, în care copii români din lumea întreagă scriu împreună o poveste, a poposit și la elevii români care urmează cursurile Institutului de Limba Română din Pedro del Pinatar, Regiunea Murcia, Spania.

 – Să îl chemăm pe Sfarmă-Pietre folosind fluierul, spuse cosașul. Atunci Histor fluieră de trei ori și apăru lângă el, ca prin minune, voinicul Sfarmă-Pietre.

– Am nevoie de ajutorul tău, spuse Histor! 

– Cu ce îți pot fi de folos, voinice?

– Alătură-ni-te  în călătoria pe care o vom face și te voi lua apoi cu mine în Țara mea de dor ca bun sfetnic și prieten adevărat!

    Acesta acceptă și porniră împreună încrezători spre Tărâmul celălalt, traversând o pădure întunecată și învăluită de o ceața de o tăiai cu cuțitul. Și au mers ei cale de trei zile până ce dintr-o dată zăriră o lumina care se apropia din ce în ce mai mult de ei… Într-o clipă se treziră în fața lor cu o dihanie cu șapte capete care scuipa flăcări înfricoșătoare. Histor îi aruncă o privire lui Sfarmă-Pietre care-i făcu pe loc un scut din piatra. Apucă scutul cu mâna stângă, iar cu cea dreapta înșfăcă brâul cel roșu, începând o luptă crâncenă cu balaurul. Se luptară ei așa timp de trei ceasuri, voinicul îi tăie șase din cele șapte capete și atunci când crezură că izbuti să-l răpună pe balaur, acesta, cu ultimele puteri, încolăci coada în jurul gâtului lui Histor, lăsându-l aproape fără de suflare…îl străfulgeră atunci un gând și-și aminti de vorbele bunicii lui că Sfântul Gheorghe a reușit să-l răpună pe balaur, se rugă Sfântului să îi vină în ajutor, luă brâul cel roșu, îl lovi puternic, reușind să-i taie și ultimul cap al balaurului. Dihania se prăbuși la pământ, prefăcându-se pe loc în praf și scrum.

  Și Dumnezeu să ne ție, căci cuvântul din poveste înainte mult mai este!…

 Cu ultimele forțe, Histor scoase fulgul și… "

 

Fragmentul a fost conceput de elevii români Gherasim Letiția Mariana, Gherasim Cristina Emilia, Gherasim David Florin, Luca Pisticiuc  și Willy Ricardo din cadrul I.E.S. Dos Mares, C.B.M. Los Antolinos și C.B.M. Ntra. Stra. Del Carmen, coordonați de prof. Ionela Dojană.

Ştafeta merge mai departe laelevii români care urmează cursurile Institutului de Limba Română din Villarrobledo, Spania  pentru a continua basmul.

Mulţumim elevilor români din  Pedro del Pinatar, Regiunea Murcia, Spania!