Acasă / Proiecte / Continuarea „Basmului românesc” de către elevii români ai Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu”, Cernăuți

Continuarea „Basmului românesc” de către elevii români ai Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu”, Cernăuți

Cea de-a doua ediție a „Basmului românesc", proiect al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, în care copii români din lumea întreagă scriu împreună o poveste, a poposit și la elevii Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească ”Ciprian Porumbescu”, din Cernăuți, Ucraina.

Într-o clipită voinicul se înfiripă și simți cum vraja necuratei Tirania  își pierde din puteri.

 În acel moment  Fluturele Curcubeu îi oferi lui Histor trei brâie din cele șapte pe care le avea  : unu-roșu , altul- galben, și cel de-al treilea – albastru.

 La despărțire îi șopti voinicului:

– Brâul rosul e cald, fierbinte chiar, plin de energie si vitalitate, să ți-l încingi la brâu când vei trece prin pădurea fermecată,  cel galben , te va proteja de duhurile care bântuie noaptea și de alte mistere , iar cu brâul albastru, ca albastrul cerului, purificator ca apa mării, răcoritor ca adierea brizei să te încingi când vei ajunge la lacul cu cele trei lebede ale Sfintei Miercuri .

 Cu ele vei zbura la fetele împăratului, iar apoi  în înaltul cerului spre  Turnul cel Negru, străjuit de cele trei bestii . Pe vârful muntelui, învăluit de ceață, să lovești în dragonul înaripat ce suflă foc spre soare-apune cu brâul acesta roșu, acvila uriașă cu două capete, care scurtează tărâmul dinspre miază noapte și miază-zi, se va preface-n porumbiță dacă vei atinge-o cu capetele brâului albastru, iar cavalerul cu semilună în frunte își va pierde întreaga lui putere , dacă una din cele trei fete ale împăratului îi va lega ochii cu brâul galben. Și doar atunci când cele trei bestii vor fi nimicite veți putea ajunge la acel cufăr blestemat. Cufărul în care se află puterea Tiraniei să-l înfășurați cu cele trei brâie și să ziceți cântecul-descântecul cosașului:
 

Ape tulburii
Gânduri grele,
Pâraie-n volburii
Prăpastii rele:
Toate pieriți!
Voi fete frumoase,
Prințese gingașe,
Veniți și vă uniți
Tirania să biruiți!

Piară dușmanii din Țară

Să fim împreună ca odinioară!

Luă Histor cele trei brâie și…."

 

Fragmentul a fost conceput de elevii Bompa Loredana, Lupu Gheorghe, Plantus Iulia, Postevca Mihai și Scripa Daniela, din cadrul secției Limba română și teatru popular” a Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească Ciprian Porumbescu”, din Cernăuți,

Ştafeta merge mai departe la Școlile de Limbã, Culturã și Civilizație Românească din Tomelloso, Spania pentru a continua basmul.

Mulţumim elevilor români din Cernăuți, Ucraina!