Acasă / Proiecte / Continuarea „Basmului românesc” de către elevii români ai Școlii „G.A. Costanzo” din Siracusa, Italia

Continuarea „Basmului românesc” de către elevii români ai Școlii „G.A. Costanzo” din Siracusa, Italia

Cea de-a doua ediție a „Basmului românesc", proiect al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, în care copii români din lumea întreagă scriu împreună o poveste a poposit și la Școala I.C. "G.A. Costanzo", Siracusa, Italia .

‘’…vede prin apele amenințătoare cum o ființă ciudată se apropia de el.

– Se apropie sau se îndepărteză? se întreba Hristor. I se părea o iluzie.

Fără să spună nimic, această creatură îi prinse brațul repede- repede cu coada sa neagră și-l trase din vârtejul apei în care intrase și care-l înghițea încet- încet.

– Nu te teme, voinice. Eu sunt Peștele- Pisică. M- a trimis Sfânta Miercuri să te ajut să ajungi pe uscat căci, pentru un moment, ai pierdut speranța. Nu pierde speranța și fii cu băgare de seamă! Adu-ți aminte de misiunea pe care o ai!

Odată ajunși pe mal, Hristor mulțumi Peștelui- Pisică pentru ajutor și pentru sfaturi. Se opri ca să mănânce ceva și să prindă putere căci încercarea fusese foarte grea. Deodată auzi plânsetul unei tinere. Se apropie și când o văzu rămase uimit de frumusețea ei, de părul lung de culoarea focului. I se făcu milă de ea căci părea necajită, singură și neajutorată.

– Fată dragă, de ce plângi? o întrebă Hristor cu glas duios.

– Cum să nu plâng dacă am rămas singură pe lume. Pe când eram doar o copilă împăratul vecin, care ți-e prieten, a venit cu război peste împărăția tatălui meu și a ucis toți locuitorii. Numai eu am rămas în viață și am crescut pe unde am apucat. Of, of! Te rog, ajută-mă!

Hristor nu știa ce să mai creadă. Mai- mai că credea vorbelor fetei. Ce să facă? Se frământa tânărul  căci gândea că nu o poate lăsa singură acolo dar nici nu putea să o ia cu el.

-Ajută-mă, te rog! insistă fata. Ajută-mă să mă răzbun pe împărat și-ți promit că toate bogățiile sale vor fi ale tale. Te rog, nu mă lăsa căci eu îți voi fi alături pentru toată viața.

Hristor auzind că fata îi propuse să-și ucidă prietenul refuză imediat. Atunci ea se ridică și…’’

Ştafeta merge mai departe la elevii români care urmează cursurile Institutului de Limba Română din Piemonte, Italia pentru a continua basmul.

Mulţumim elevilor români din Siracusa, Italia!