Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / Conferința „Cultură, spiritualitate și identitate româneasă” de la Cernăuți a marcat încheierea evenimentelor dedicate Zilei Limbii Române

Conferința „Cultură, spiritualitate și identitate româneasă” de la Cernăuți a marcat încheierea evenimentelor dedicate Zilei Limbii Române

“Cultură, spiritualitate și identitate româneasă” a fost tema conferinței care a avut loc în data de 6 septembrie 2017 la Cernăuți și care a marcat încheierea evenimentelor dedicate sărbătoririi Zilei Limbii Române, organizate de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Pr. Conf. Dr. Constantin Necula de la Arhiepiscopia Sibiului și  Vlad Cubreacov, fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din partea Republicii Moldova, expert în problematica minorităților românești din spațiul ex-sovietic au vorbit celor prezenți  despre păstrarea limbii și identității românești în comunitățile istorice, despre statutul, rolul și funcțiile limbii române în Ucraina, legislație și practici, rolul și vocația tinerilor în promovarea culturii în societate și despre credință, în condiții de deznaționalizare și asimilare. Printre alții, a luat cuvântul Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român  „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, dar și alți lideri ai asociațiilor românești reprezentative din Bucovina de Nord.

La conferința a participat o delegație a IEH, domnul consul Edmond Neagoe de la Consulatul Genaral al României în Cernăuţi, reprezentanți ai asociațiilor românești din zona Cernăuți, dar și profesorii români din Ucraina, care au participat în această vară la cursurile de limba română, spiritualitate românească şi  psihopedagogie școlară, organizate la Suceava de Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.