Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / COMUNICAT DE PRESĂ Românii din diaspora reuniţi la Mangalia participă la ziua dedicată geografiei în cadrul „Săptămânii Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti”

Bucureşti,

8 august 2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Miercuri, 7 august 2013, cea de-a treia zi din cadrul „Săptămânii Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, a fost dedicată geografiei României.

Prima parte a zilei a debutat cu prezentarea  studiului “Harta Românilor de pretutindeni” realizată de prof. univ. dr. Nicolae Ilinca. Tema prelegerii a fost România şi distribuţia etnică şi formarea spaţială a poporului român în spaţiul carpatic. Prezentarea a fost însoţită de harţi ale regiunilor istorice şi de informaţii referitoare la numărul etnicilor români, al bisericilor şi al şcolilor cu predare în limba română din aceste zone.

Ziua a continuat cu prelegerea “Români căutători de noi tărâmuri” susţinută de prof. univ. dr. Silviu Neguţ, Academia de Studii Economice din Bucureşti. De asemnea, profesorii şi studenţii au luat parte la o incursiune în lumea geografică pe care Silviu Neguţ a exemplificat-o prin propriile expediţii în Insula Paştelui şi Ţara de Foc.

Costin Diaconescu, secretar general al Societăţii de Geografie, a susţinut următorul seminar în cadrul căruia a expus  participanţilor realizările şi activitatea Societăţii de Geografie, dar şi date referitoare la propunerile pe care societatea le-a realizat în demersurile pentru împărţirea regională a României. Totodată, acesta şi-a exprimat dorinţa de a colabora cu profesorii din afara graniţelor.

În cadrul ultimului seminar,  profesorii de limba română, istorie şi geografie, veniţi din toate comunităţile istorice, alături de studenţii din cadrul Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi Federaţiei Asociaţiilor de Studenţi Basarabeni din România, au avut parte o interesantă expunere de imagini unice, surprinse în peşteri din România. Cristian Lascu, redactor şef al revistei National Geographic, a încântat audienţa cu fotografiile prezentate, precum şi cu poveştile şi istoria ascunse în spatele acestora.

Moderatorul celor patru prelegeri a fost dr. Radu George Serafim, preşedinte al Centrului Academic de Studii Hermeneutice din Bucureşti.

Seara, participanţilor li s-a oferit un exemplu de convieţuire cu comunitătile, conform cu legislaţia românească şi europeană. Uniunea Democratică a Turco-Musulmanilor din România, (UDTTMR), prin  organizatia sa din Mangalia, a prezentat invitaţilor muzică specifică tătărească, precum şi tradiţii, inclusiv culinare, legate de sărbătoarea Ramadanului, care are loc joi, 8 august a.c. Raportul de integrare al acestei comunităţi în viaţa oraşului, poate fi ilustrat şi prin faptul că preşedintele organizaţiei UDTTMR, Gelil Eserghep, este şi membru al Consiliului local. Participanţii au facut fotografii cu tinere imbrăicate în port specific, exprimăndu-şi totodată dorinţa de a transmite mai departe, în comunităţile din care vin, exemplul pe care l-au primit.

S-a evidenţiat rolul important al şcolii şi al învăţătorilor care au asigurat perpetuarea limbii şi a tradiţiilor acestui grup etnic.

Departamentul de Comunicare
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni