Acasă / Resurse media / Comunicate de presă / COMUNICAT DE PRESĂ Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” a încheiat seria acţiunilor derulate în anul 2013 în Serbia

COMUNICAT DE PRESĂ Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” a încheiat seria acţiunilor derulate în anul 2013 în Serbia

Bucureşti, 12 decembrie 2013

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”

a încheiat seria acţiunilor derulate în anul 2013 în Serbia

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH) a deschis o bibliotecă de carte românească la Bobovo ,în Valea Timocului, Serbia, în cadrul parohiei ortodoxe din localitate şi sub patronajul protopopiatului arheipiscopiei Dacia Ripensis. Biblioteca a fost deschisă cu sprijinul Asociației pentru păstrarea limbii, culturii și religiei românilor/vlahilor de pe Valea Moravei.

În deschiderea evenimentului ce a avut loc marti, 10 decembrie, la parohia ortodoxa româna din Bobovo, s-a oficiat o slujbă Te Deum şi a fost organizat şi un concert de colinde româneşti, psalmi şi suite corale, susţinut de Corala Bărbătească Armonia din Constanţa.

La evenment au participat: Zvetlana Preoteasa, director general IEH, părintele Iel Buobu Lui, paroh al parohiei de Horreum Margi și Isacova şi aproximativ 100 de români din toate satele româneşti care aparţin parohiei ortodoxe din Bobovo.

IEH a oferit  800 de volume  de cărţi în limba română şi rechizite şcolare pentru 57 de copii din Valea Moravei prezenţi la eveniment şi care participă la cursurile de limbă română.

Toate aceste evenimente încheie seria de proiecte desfăşurate de IEH în Valea Timocului, Serbia, pe parcursul anului 2013, între acestea se înscrie şi deschiderea pe 17 septembrie a cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească şi deschiderea primei biblioteci de carte românească, la Zajecar, în parteneriat cu Asociaţia Unlimited Connections şi sprijinite financiar de  Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE.

Departamentul de Comunicare
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni
Ministerul Afacerilor Externe
Telefon 004 021 310 26 98
Fax 004 021 310 15 36
E-mail office@ieh.ro
www.ieh.ro