Acasă / Proiecte / „Calendarul IEH 2016” al patrimoniului identitar românesc din jurul graniţelor României, luna noiembrie 2016

„Calendarul IEH 2016” al patrimoniului identitar românesc din jurul graniţelor României, luna noiembrie 2016

La fila lunii noiembrie 2016 a calendarului Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni descoperim împreună ruinele Mânăstirii rupestre de la Albotina.
Istoria locului este strâns legată de vremea legendară a primilor Basarabi, întemeietori de ţară, ctitorul mânăstirii fiind Ioan Alexandru (fiul lui Basarab Întâi Negru Vodă), domn al Ţării Româneşti, dar şi rege de Târnovo.
La 20 km de Vidin, în poiana Albotina, a existat un complex de chilii dispuse în jurul unei biserici cu două nave, funcțional în secolele XIII-XIV. Urmele săpate în roca de calcar a vechii mânăstiri au forme bizantine și se află la o altitudine de aproximativ 25 de metri faţă de poiană. „La mănăstire”, așa cum îi spun localnicii, este un toponim spiritual, puternic înrădăcinat în mentalul colectiv al românilor timoceni din zona Vidinului, care, pe locul fostei mânăstiri rupestre, se adună și în zilele noastre în fiecare an, pentru a celebra Sfintele Sărbători Pascale.