Acasă / Evenimente / „Calendarul IEH 2016” al patrimoniului identitar românesc din jurul graniţelor României, luna februarie 2016

„Calendarul IEH 2016” al patrimoniului identitar românesc din jurul graniţelor României, luna februarie 2016

La fila lunii februarie 2016 a calendarului Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, descoperim împreună Cetatea Tighina.
Cetatea Tighina este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, care a construit-o din pământ și lemn pentru a apăra trecătoarea de tătari. Cetățuia de pământ era, probabil, rotundă sau semirculară, avea șanț și val de apărare, iar în interiorul cetății erau făcute locuințe de tip bordei. Acest lucru este demonstrat de săpăturile care au descoperit urmele unei locuințe arse și diferite obiecte de uz casnic din secolele XV – XVI.
La sfârșitul secolului al XIV –lea, începutul secolului al XV-lea, pe locul unde mai înainte fusese punctul vamal, a fost întemeiat orașul cu același nume, Tighina. Apoi, cetatea este reîntemeiată de Petru Rareș, pe malul Nistrului.
Cetatea a fost cucerită în 1538 de Soliman Magnificul. Devenind reședință de raia turcească, vechiul nume e substituit cu altul nou, Bender, adică, „oraș fluvial”. În această perioadă, Soliman I poruncește ca cetatea să fie refăcută și lărgită după proiectul arhitectului Sinan, lucrările de reconstruire fiind finisate abia în anul 1541.
Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Cetatea Tighina a intrat în stăpânirea Imperiului Rus.