Acasă / Proiecte / Proiecte Culturale / „Calendarul IEH 2015” al personalităţilor româneşti, luna decembrie

„Calendarul IEH 2015” al personalităţilor româneşti, luna decembrie

Luna aceasta se împlinesc 131 de ani de la naşterea preotului Mina Ţăruş, personalitate evocată în „Calendarul IEH 2015” la fila lunii decembrie.
Preotul Mina Ţăruş s-a născut la 10/23 decembrie 1884, în satul Breanova, Orhei.
După absolvirea şcolii spirituale de băieţi din Chişinău în anul 1899 cu categoria 1, tînărul Mina Ţăruş este admis în anul I la Seminarul Teologic din Chişinău.
Preotul Mina Ţăruş a fost unul din fruntaşii unionişti din Basarabia, participând activ la emanciparea societăţii civile basarabene, acea societate care a decis declararea independenţei Republicii Moldoveneşti faţă de Rusia în 24 ianuarie 1918 şi unirea cu România.
Părintele Mina Ţăruş a fost preşedintele căminului cultural parohial ,,Teodor Şerban” din anul 1925, unde a desfăşurat o muncă enormă pentru luminarea maselor de la sat. În fiecare duminică, după slujbă, la căminul cultural aveau loc conferinţe pe diferite teme, ţinute de preotul Mina Ţăruş, învăţătorii din sat şi alte persoane invitate. Căminul cultural a fost construit de preotul Mina Ţăruş şi sătenii satului Camencea.
În 1940, odată cu instalarea regimului sovietic, mulţi preoţi şi locuitori ai ţinutului părăsesc regiunea. Părintele, însă, rămâne în sat. Văzut cu ochi răi de reprezentanţii autorităţilor sovietici, preotul Mina Ţăruş este chemat de mai multe ori la raion, unde i se impun mai multe prestări şi condiţii umilitoare, pe care nu era în stare să le îndeplinească. În mod brutal, părintele este deposedat de unele bunuri personale.
Din mărturia bătrânilor din sat, părintele a fost arestat de organele NKVD pe 23 iunie 1941. După arestare, părintele a fost condamnat conform consfătuirii excepţionale de pe lângă N.K.V.D. al U.R.S.S. din 22 aprilie 1942 la 10 ani privaţiune de libertate.
A făcut parte dintr-un lot de patrioţi basarabeni, judecaţi într-un simulacru de proces la Tomsc şi condamnaţi la deportare în Gulagul Siberian ca ,,duşmani al Statului Sovietic”.