Acasă / Proiecte / „Calendarul IEH 2015″ al personalităţilor româneşti, luna august

„Calendarul IEH 2015″ al personalităţilor româneşti, luna august

În luna august se împlinesc 139 ani de la naşterea istoricului si militantului unionist bucovinean Ion I. Nistor, personalitate evocată în „Calendarul IEH 2015” al personalităţilor româneşti, la fila lunii august . 

Ion I. Nistor (n. 4/17 august 1876, Bivolărie, Vicovu de Sus, districtul Rădăuţi- d. 11 noiembrie 1962,Bucureşti) a fost un istoric şi militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naţionale de la Cernăuţi, care a hotărât unirea cu România, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”. 
 

A fost profesor la Universităţile din Viena şi Cernăuţi, rector al Universităţii din Cernăuţi, profesor universitar la Bucureşti, membru al Academiei Române (1911), director al Bibliotecii Academiei Române, fruntaş al Partidului naţional Liberal, ministru de stat, reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al Lucrărilor Publice, al Muncii şi, în final, al Cultelor şi Artelor.
Casa memorială „Ion Nistor” de la Bivolărie, din Vicovu de Sus, a fost iniţiată şi organizată în anul 1993 de Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB) şi de către primăria din Vicovu de Sus.