Acasă / Evenimente / Evenimente Educaţionale / Bookfest Chișinău, ediția a IV-a, și-a deschis porțile!

Bookfest Chișinău, ediția a IV-a, și-a deschis porțile!

În perioada 28 august – 01 septembrie 2019 ,,Salonul Internațional de carte Bookfest” așteaptă iubitorii de carte și cultură în incinta Centrului Internațional de Expoziții ,,Moldexpo” din Chișinău.

Pentru al patrulea an consecutiv, Institutul ,,Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni organizează, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Asociația Editorilor din România (AER) și Institutul Cultural Român (ICR), unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Republica Moldova, bucurându-se de un real succes la nivelul publicului.

Deschiderea a avut loc în prezența doamnei ministru Liliana Nicolaescu – Onofrei, Ministru al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, a domnului Secretar de Stat al Ministerului pentru românii de pretutindeni, Victor Alexeev și a domnului Sergiu Nistor reprezentat al Administrației Prezidențiale a României din cadrul Departamentului pentru Cultură, Culte și Centenar.

De asemenea, au fost rostite o serie de alocuțiuni de cărte doamna ministru Liliana Nicolaescu – Onofrei, domnul Igor Șarov, profesor, istoric, cercetător și președinte onorific al Salonului de Carte Bookfest, domnul Nicolae Brînzea, director general delegat al IEH, care a precizat faptul că ,,fără spijinul și încrederea doamnei Ministru pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, Institutul ,,Eudoxiu Hurmuzachinu ar fi putut implementa alături de ceilalți parteneri acest eveniment ajuns la cea de a IV-a ediție a evenimentelor culturale identitare românești.

Evenimentul, prilejuit cu ocazia marcării Zilei Limbii Române, aduce beneficiul familiarizării consumatorilor de carte cu ofertele și lucrările recent traduse în limba română, apărute în sincron cu opera originară. În cadrul evenimentului au fost peste 100 de edituri, regăsite în cele 50 de standuri, și 50.000 de cărți din România, în afară de cele din Republica Moldova.

O noutate inedită a evenimentului a fost reprezentată de deschiderea unui librării Cărturești la Chișinău, ca efect al primei ediții a Târgului de Carte Bookfest, unde s-a remarcat dorința publicului de peste Prut pentru cartea românească, în special a celor din categoria dezvoltare personală. După deschiderea din data de 28 august 2019 a Salonului de Carte Bookfest, oficialitățile au efectuat o vizită la librăria Cărturești înpreună cu reprezentanții media, puctând astfel  deschiderea oficială a acestei librării românești, prima din Republica Moldova.

Foarte interesantă este și participarea pentru prima dată la expoziție a editurii AGIR, editură de carte din domeniul tehnic, care după închiderea Salonului de Carte Bookfest va dona cărțile rămase instituțiilor școlare din Republica Moldova.

Obiectivele principale ale proiectului desfășurat de IEH sunt promovarea culturii române, prin favorizarea accesului la o ofertă editorială diversificată, și marcarea Zilei Limbii Române. Totodata, Salonul de Carte Bookfest va îmbogăți fondul de carte românească, răspunzând dorinței cititorilor de dincolo de Prut, de facilitare a accesului la cunoaștere, educare, informare și studiu în limba română.