Acasă / Evenimente / Acțiune de comemorare la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români de la Țiganca, Republica Moldova, 22 iunie 2018

Acțiune de comemorare la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români de la Țiganca, Republica Moldova, 22 iunie 2018

În data de 22 iunie, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români de la Țiganca, din Republica Moldova a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de P. S. Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, împreună cu un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, au fost depuse coroane de flori și au fost aprinse lumânări în memoria soldaților căzuți pe câmpul de luptă pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică, în anul 1941. Cu oceastă ocazie, elevi din Peresecina și din Tighina au cântat piese patriotice, au recitat din Grigore Vieru și George Coșbuc, iar un reprezentant al Mișcării Civice Tinerii Moldovei a interpretat Rapsodia Română nr. 1 a lui George Enescu. Îndrăgita cântăreață de muzică folk Maria Gheorghiu, dar și interpreta de muzică populară Suzana Popescu i-au emoționat pe cei adunați la cimitir cu un moment artistic de excepție.

La comemorare au participat reprezentanți ai armatei române și ai societății civile din România și Republica Moldova, autorități locale, parlamentari de la București, preoți, jurnaliști și artiști.

Institutul„Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a fost reprezentat de Iulia Modiga, consilier relații I, care a transmis mesajul doamnei ministru pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

Mii de soldați români și-au jertfit viața în bătălia de la Țiganca, una dintre cele mai sângeroase lupte pentru reîntregirea Țării. Aducem astăzi un omagiu, ca gest de adâncă recunoștință față de înaintașii noștri, acestor eroi căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea Patriei și pentru întregirea neamului, care au făcut cu putință împlinirea visului de secole al poporului nostru, de a ne afla într-o singură Țară, într-o Țară unită. Jertfa lor a înnobilat Istoria noastră și a zidit temelia de nezdruncinat a devenirii noastre ca Neam și ca Țară. Dumnezeu să-i odihnească printre Drepții Neamului, iar noi să nu-i uităm niciodată și să împlinim moștenirea lăsată”., a transmis doamna Natalia-Elena Intotero, ministru pentru românii de pretutindeni.