Acasă / Proiecte / Cercetare Științifică / A fost lansat volumul „Biroul de organizare al Sfatului Țării/ Republica Democratică Moldovenească”, de Valeriu Popovschi, care face parte din Colecția Basarabica

A fost lansat volumul „Biroul de organizare al Sfatului Țării/ Republica Democratică Moldovenească”, de Valeriu Popovschi, care face parte din Colecția Basarabica

Academia Română,  Muzeul Brăilei Carol I şi Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni au lansat lucrarea ştiinţifică „Biroul de organizare al Sfatului Țării/ Republica Democratică Moldovenească” a lui Valeriu Popovschi.

Volumul prezintă evoluția consiliului legislativ reprezentativ al Basarabiei, Sfatul Ţării, care a fost constituit la 21 noiembrie 1917 şi a activat până la 27 noiembrie 1918. În acest răstimp, s-a întrunit în 82 de şedinţe plenare şi două şedinţe particulare. Sfatul Ţării a votat, la 2 decembrie 1917, formarea Republicii Democratice Moldoveneşti. Sfatul Țării a proclamat, în calitate de Parlament al Basarabiei, după destrămarea Imperiului Rus și fondarea Republicii Democratice Moldoveneşti, unirea cu Regatul României în 1918.

În lucrarea sa, autorul prezintă schema de repartizare a locurilor în Sfatul Ţării, stabilită la şedinţa Biroului de organizare din 6 noiembrie 1917, ce includea 29 de instituţii şi organizaţii. Au fost luate în calcul instituţiile administrative, partidele politice, societăţile culturale şi profesionale ale basarabenilor şi etniilor conlocuitoare. Lucrarea este structurată pe două capitole importante: Biroul de organizare al Sfatului Țării ( 27 octombrie – 21 noiembrie 1917) şi Republica Democratică Moldovenească (Formarea și evoluția. 1917-1918).

Tipărirea volumului lui Valeriu Popovschi, „Biroul de organizare a Sfatului Țării/ Republica Democratică Moldovenească” face parte din programul de editare a lucrărilor de cercetare în domeniile de activitate ale IEH, instituţie aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

„Biroul de organizare a Sfatului Țării/ Republica Democratică Moldovenească” face parte din colecția Basarabica, care conține o serie de lucrări despre despre geneza problemei basarabene, precum și aspecte constituționale cu privire la spațiul dintre Prut și Nistru.