Acasă / Evenimente / 160 de ani de la Mica Unire. La multi ani, România!

160 de ani de la Mica Unire. La multi ani, România!

La 160 de ani de ani de la Unirea Principatelor Române, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni urează La mulți ani!” tuturor românilor.

Ziua de 24 ianuarie 1859 va rămâne pentru totdeauna întipărită în memoria neamului ca Mica Unire, realizată sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Acesta a fost primul pas important pentru înfăptuirea statului national unitar roman. Într-unul din cele mai frumoase disursuri ale sale (Proclamația de la Iași, 11 decembrie 1861), A.I. Cuza spunea:

”Români! Unirea este îndeplinită. Naționalitatea Română este întemeiata. Acest fapt măreț, droit de generațiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldură de noi, s-a recunoscut de Înalta Poarta, de Puterile garante și s-a înscris în datinile Națiunilor. Dumnezeul părințilr noștri a fost cu țara, a fost cu noi. El a întărit silințele noastre prin înțelepciunea poporului și a condus Națiunea către un falnic viitor. În zilele de 5 și 24 ianuarie ați depus toată a voastră încredere într-un singur Domn. Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiți Patria, veți ști a o întări. Să trăiască România!”